Basic havregrøt

Havregrøt er min favorittfrokost, og særlig nå på vinteren synes jeg det er godt å starte dagen med noe som varmer. Havregrøt kan varieres i det uendelige ved å tilsette ulike kornsorter, ulik smak, ulik melk, og ulik mengde søtning. I tillegg kan det toppes med det du måtte ønske, om det så er tørket eller fersk frukt, ferske eller frosne bær, sjokolade, kokosflak, kanel og sukker eller noe annet.

Ettersom jeg spiser så mye grøt har jeg etter hvert kommet frem til det jeg mener er den beste grunnoppskriften på havregrøt. Den er rask å lage, metter godt, og har en deilig konsistens. Havre inneholder et stoff som heter betaglukan som senker kolesterolet, og det høye fiberinnholdet er godt for fordøyelsen og holder deg mett lenge. I tillegg inneholder havre rikelig med jern, som mange kvinner har for lite av, og sink som blant annet er viktig for immunforsvaret. Kombinert med litt frukt eller bær gir dette deg en perfekt start på dagen!

Mitt triks for en god havregrøt er å kombinere små og store havregryn. De store havregrynene som du ser til venstre på bildet under sørger for at grøten får tyggemotstand og ikke blir helt seig, mens de små havregrynene til høyre sørger for at grøten allikevel blir god og kremete.Oppskrift

I denne oppskriften er det forholdet mellom tørt og vått som er viktig, og det er dermed lett å variere porsjonstørrelsen. Denne oppskriften er for én porsjon.

1 dl store havregryn
1 dl lettkokte havregryn
1 ss knuste linfrø
2 dl vann
2 dl mandelmelk
Litt vanilje og/eller kanel

1. Ha store havregryn, vann, knuste linfrø og vanilje/kanel i en gryte og kok opp. La det stå på medium varme til alt vannet har trukket inn.
2. Tilsett lettkokt havregryn og mandelmelk, og kok opp. Rør godt underveis slik at grøten ikke svir seg fast i bunnen av kjelen.
3. Når grøten har en fin konsistens er det bare å helle den over i en skål, og toppe med det du måtte ønske!

Min favorittopping på havregrøt er for tiden frosne bringebær (som smelter oppå den varme grøten, nam), cacaonibs og kokosflak. Det er også kjempegodt med små eplebiter og kanel. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Jeg kommer til å skrive mer om hvorfor jeg har knuste linfrø i grøten senere. I tillegg til å tilføre grøten gode fettsyrer kan linfrø nemlig ha en god sykdomsforebyggende effekt, så her er det ingenting å tape på å blande inn en spiseskje om dagen!

Klem

5 kommentarer

Emma

22.01.2017 kl.13:08

Nam!! Dette skal jeg lage til frokost i morgen!

Trude Fjugstad

22.01.2017 kl.13:09

Emma: <3

Iselin Renée

22.01.2017 kl.13:15

Herlig :)

Ellen

22.01.2017 kl.19:12

Oats <3 ser veldig godt ut!

Trude Fjugstad

23.01.2017 kl.17:45

Ellen: tusen takk! Havregrøt er best :D

Skriv en ny kommentar

Trude Fjugstad

Trude Fjugstad

21, Oslo

Bor i Oslo med samboer og hund, og studerer veterinærmedisin. Over snittet interessert i ernæring og å lage sunn og god vegansk mat. Praktiserer ashtanga yoga, og prøver å løpe litt innimellom. Målet mitt er å inspirere andre til å spise mer grønt, finne ekte matglede og ta vare på egen helse!

Kategorier

Arkiv

hits